HESTEKRAFT
 

Hvad er rideterapi?

-

 
markup_3819.png
 
 

Rideterapi er en effektiv form for psykoterapi og coaching, hvor heste bruges som samarbejds- og øvepartnere. Terapien kombinerer samtale med fysiske øvelser (med og uden hest) og skaber hurtig og vedvarende udvikling og læring og kan bruges til både børn og voksne.

Hos Hestekraft arbejder vi med rideterapi ud fra et psykologisk udgangspunkt. Vi arbejder med at give dig en dybere forståelse af dig selv – fx handlemønstre, tankemønstre, roller, strategier og adfærd og, ikke mindst, årsagerne bag – og vi arbejder også med at træne ny adfærd og psykologiske værktøjer, der kan hjælpe dig i hverdagen, fx i dine relationer med andre.

Ved at arbejde både psykologisk og kropsligt sikrer vi, at den udvikling og læring, du opnår, lagres bedre, end hvis vi kun arbejdede ud fra samtale. Dermed opnår du det, vi kalder ”mestring” – du har fået en forståelse (af dig selv og andre) og en række værktøjer, som du har øvet igen og igen (i samspil med hesten), så du er i stand til at håndtere de situationer, du kommer ud for i livet, fx i familien, på jobbet, i vennerelationer osv.

 
 
 

Rideterapi – hurtig effekt og vedvarende forandring

I og med at vi i rideterapien arbejder på både et psykologisk og et kropsligt plan, ser vi ofte hurtigere resultater end ved traditionel samtaleterapi. Ofte oplever mine klienter en forbedring allerede i løbet af seks uger, og de fleste vil opleve, at rideterapien skaber en vedvarende forbedring, udvikling og læring, der giver dem større selvtillid, højere selvværd og bedre og stærkere sociale relationer.

Dog vil der i behandling af børn ofte være tale om et vedvarende forløb, hvor rideterapien fungerer som en støtte og løbende udvikling i hverdagen og ikke et afgrænset behandlingsforløb.

 
 
 

Rideterapien i Danmark

Rideterapi er endnu ikke et entydigt begreb i Danmark. Der er de seneste år kommet forskellige rideterapiuddannelser, men fælles for dem alle er, at de er af relativt kort varighed (6 md.-1år) og ofte bygges oven på en uddannelse som pædagog eller psykoterapeut. Ofte er målet med denne type rideterapi at anvende metoden pædagogisk, fx til børn med diagnoser som ADHD, ADD eller autisme, som har brug for hjælp til at finde ro eller opnå forskellige former for læring.

Til sammenligning har jeg gennemført et mesterlæreforløb hos psykolog Taja Frandsen, Center for Terapeutisk Ridning, og var efterfølgende ansat som rideterapeut hos hende, indtil jeg startede Hestekraft i 2020. Jeg anvender således en række psykologiske og terapeutiske værktøjer med udgangspunkt i samspillet med hesten og hjælper dig således dybere ind i, hvad der ligger bag dine mønstre, adfærd og strategier, og hvordan du kan arbejde med at komme over dem og etablere nye og bedre strategier for dit videre liv.

 
 

Rideterapien i udlandet

I andre europæiske lande og i USA bruges rideterapien i langt højere grad, end det er tilfældet herhjemme. I Norge er rideterapi fx en del af statsstøttede programmer i psykiatrien, og det anvendes fx i skoler, i dagtilbud og på psykiatriske hospitaler. I USA er rideterapien populært som et effektivt redskab til personlig udvikling, og det anvendes ligeledes i specifikke programmer for fx kræftramte, handicappede eller udsatte børn. Andre europæiske lande og Australien er ligeledes langt fremme med anvendelsen af rideterapi som del af de almene psykologiske og psykiatriske tilbud.

Som led i min uddannelse har jeg taget kurser og efteruddannelsesforløb i Norge og USA og inddrager viden herfra i mit daglige arbejde.

 
 
 
 

Hvorfor er rideterapi så effektiv?

Til forskel fra andre typer terapi, fx psykoterapeutisk eller psykologisk samtale eller kropsterapi, har vi i rideterapien en objektiv samarbejds- og øvepartner i hesten. Det giver os mulighed for at arbejde på flere forskellige niveauer, hvor hesten inddrages både til at finde årsager og mønstre og til at træne nye strategier og adfærd.

Hesten som spejl

Hesten er som bytte- og flokdyr instinktivt opmærksom på flokkens adfærd og på eventuelle farer i omgivelserne. Dens nervesystem og reaktioner er bygget op ligesom vores, og det betyder, at hesten vil reagere på samme måde på dig, som et menneske ville – blot med den vigtige forskel, at hesten ikke er forudindtaget; den reagerer 100% umiddelbart på, hvordan du opfører dig i dette øjeblik, og den har en helt uovertruffen evne til at læse kropssprog på et detaljeniveau, som ofte ligger helt uden for vores opmærksomhedsfelt.

Det giver mulighed for, at hesten kan fungere som et spejl for din adfærd og følelsesudtryk – med andre ord: Hesten giver en øjeblikkelig og ærlig tilbagemelding på din adfærd og kropssprog. Hvis du udviser en urolig adfærd (fx hvis du er nervøs, frustreret eller usikker), vil hesten opleve uroen som utryg eller farlig for den, og den vil instinktivt reagere med en tilsvarende adfærd af uro eller ved at forsøge at undgå kontakt. Omvendt vil en rolig opførsel gøre hesten tryg og resultere i en mere rolig adfærd med lettere adgang til kontakt.

Spejlingen sker under vejledning, hvor jeg som terapeut fortolker og sætter hestens reaktioner i en årsagssammenhæng. Derved bliver du opmærksom på – og får en forståelse for – naturlige reaktioner hos dig selv og andre. Når vi efterfølgende træner din adfærd sammen med hesten –enten fra jorden eller i sadlen – træner vi også din evne til at begå dig i sociale sammenhænge, for det kropssprog og den adfærd, der virker på hesten, virker på nøjagtigt samme måde på de mennesker, du omgås i din hverdag.

Et kærligt øjeblik <3

Hesten som øvemakker

Når vi via det indledende arbejde med hesten, og den efterfølgende samtale om dine og hestens reaktioner, har skabt en forståelse for dine reaktioner og årsagerne til dem, kan vi begynde at træne færdigheder, der skaber et bedre samspil med hesten.

I dette samspil er det nødvendigt, at du er bevidst om dit kropssprog og de signaler, du udsender, idet hesten kræver en klar og konsekvent kommunikation som forudsætning for at få den til at reagere som ønsket. I og med at hesten er en 100% objektiv øvepartner, der ikke bliver træt af at være ”prøveklud”, uanset hvor mange gange du øver en bestemt adfærd, kan vi træne den, indtil du føler dig godt klædt på til fx at bruge en ny strategi hjemme i familien, på uddannelsen eller på arbejdspladsen. Det kan være i kommunikation med dine teenagebørn, hvor du tidligere er blevet frustreret og har reageret for voldsomt; i eksamenssituationer, hvor du bliver nervøs, i mødesituationer, hvor du gerne vil kunne sige fra over for ledere og kolleger, eller i dit parforhold, hvor du gerne vil lytte mere til, hvad du selv har lyst til at gøre, end hvad din partner har lyst til.

Som afledt – men ikke mindre vigtig – effekt af arbejdet med hesten vil du også opleve, at det at få hesten til at reagere på den måde, du ønsker, vil øge din tro på og oplevelse af at kunne udøve kontrol i dit eget liv.

Hesten som vej til kropsterapi

Ud over at vise sig i vores adfærd, handlemønstre og strategier, kan vores tidligere oplevelser også sætte sig i kroppen som fx skævheder eller spændinger. Via arbejde med dig i sadlen på en af vores heste kan vi arbejde kropsligt med at finde ind til kernen i de ting, der begrænser dig fysisk eller psykisk, ligesom vi også på denne måde kan arbejde med at træne dit kropssprog og dine reaktionsmønstre på forskellige måder.

Samspillet med hesten i sadlen giver dig, ligesom arbejdet fra jorden, en kropsbevidsthed og opmærksomhed på dine egne reaktioner og adfærd, som vi både kan bruge i terapeutisk samtale for at finde ind til årsagerne bag, og i senere træning og øvning af strategier og kropssprog, så din kommunikation med hesten forbedres.