HVAD FRYGTER DU?

Får du et sug i maven af ubehag, øget hjerterytme og hurtig vejrtrækning eller spænder det i brystkassen?

Følelsen er velkendt for os alle når vi er bange.

Når vi er bange, handler det ofte om frygten for det ukendte. Fornemmelsen af ikke at vide, hvad der vil ske om lidt. Frygten kan dog også stamme fra erfaringer fra lignende situationer, der gør, at vi genoplever ubehaget fra dengang.

Vi mennesker har altid levet med frygt. Frygten er et grundvilkår i den menneskelige tilværelse, som vi, i de fleste tilfælde, heldigvis har lært at tackle så den ikke bliver styrende i vores hverdag.

For at sikre vores arts overlevelse evner vi således fra naturens side at kunne forholde os til naturlige trusler, så vi kan passe på os selv, eller dem vi holder af.

Når vi oplever frygt, aktiveres den del af vores hjerne, som styrer vores følelser. Hvis ikke den anden del af hjernen som indeholder vores evne til at tænke rationelt aktiveres, kan det dog betyde, at vi lader os styre af frygten.

Er vi stressede eller på anden vis udsat for pres kan det være vanskeligere at tænke rationelt, og derved lader vi os nemmere styre af frygt.

NÅR FRYGTEN BEGRÆNSER OS

Frygten bliver et problem, når vores krop reagerer som om at der er fare på færde, uden at det reelt er tilfældet – og måske leder frygten til, at vi undgår situationer som potentielt kunne medføre angst – hvilket igen medfører, at vi forhindres i at gøre ting som vi gerne vil.

Derudover mener nogle, at den fysiske reaktion som kroppen gennemgår på grund af frygten kan blive en alvorlig risikofaktor for at udvikle sygdom, fordi negative tanker kan gøre os anspændt i kroppen.

Mærk efter i kroppen – hvor sidder din frygt?

I bogen ’frygtens skjulte gave’ beskriver forfatteren, Lissa Rankin, hvor skadelig frygt, bekymringer og negative tankemønstre kan være for vores fysiske og psykiske sundhed. Og samtidig beskriver hun, hvordan vi kan bruge vores frygt og bekymringer som øjenåbnere for de områder af vores liv, vi bliver nødt til at gøre noget ved for at genoprette vores helbred eller forebygge sygdom.

MIN ERFARING MED FRYGT

Ofte når jeg står overfor større forandringer eller beslutninger i mit liv oplever jeg, at jeg bliver bange.

For et års tid siden stod jeg overfor overvejelser omkring hvorvidt jeg efter mange års ansættelse som rideterapeut, nu skulle starte mit eget sted. Jeg fik det ene tegn efter det andet på, at det var vejen jeg burde gå, men selvom at jeg mærkede, at jeg brændte for rideterapien og arbejdet med klienterne, var der alligevel en enorm modstand indeni, mod det nye som netop var sat i gang.

Mit ego og mit hoved forsøgte konstant at fortælle mig, at det var forkert. At det var det dummeste i hele verden at gå min egen vej, og prøvede at overbevise mig om, at jeg skulle blive i min komfort zone.

Argumenterne var mange:

…Vil du virkelig gå i gang med det nu,

…Måske kan du ikke magte det på egen hånd

…Måske er du ikke god nok

…Måske får du ingen klienter

…Hvad vil familie og venner sige til at du starter dit eget

Frygten var enorm. Der var konflikt mellem min mavefornemmelse, mit hjerte og mit ego.

Det var et VIGTIGT valg!

Jeg stolede på min mavefornemmelse og mit hjerte – på at det ville vise den rette vej.

Jeg gjorde det jeg frygtede – jeg trak vejret dybt, og i efteråret var jeg klar.

Jeg tillod mig selv at lade mig guide af min intuition, og lade livet bringe mig noget nyt og spændende.

Det var den helt rigtige beslutning for mig.

GØR DET, DU FRYGTER

Frygten må gerne være der. Vi skal bare lære den at kende, og lære at håndtere den.

Nogen gange kan det være en ide at opsøge det vi er bange for. I mange tilfælde vil det efter noget tid, og mange gentagelser, mindske vores frygt.

Det handler om, at vi giver os selv mulighed for at mærke efter hvad det i virkeligheden er, vi er bange for, og tid til at vurdere om frygten er reel eller falsk, og dernæst få nye og mere positive erfaringer, når vi opdager, at dét, vi er bange for, slet ikke er så farligt.

Det er vigtigt, at vi lærer os selv at bryde spiralen, så angsten og undgåelsesadfærden ikke tager overhånd i vores liv- og måske begrænser os i spændende og sjove ideer, udfordringer og oplevelser.

HVORDAN KAN HESTEN HJÆLPE OS?

Uanset om din frygt er specifik (fx rideangst) eller generel, kan hesten hjælpe os til at mindske vores frygt.

Heste er flugtdyr og specialister i frygt reaktioner, hvilket netop er hvorfor hestene er perfekte til at afhjælpe os med vores frygt.

Det betyder ikke, at vi nødvendigvis skal opleve frygt sammen med hestene i forbindelse med terapien, eller at de skal opleve frygt sammen med os, men at vi anvender hestens særlige viden i det terapeutiske arbejde sammen med hestene.

Det handler i første omgang om at blive opmærksom på hvor frygten sidder i kroppen, og dernæst at arbejde med at vurdere om frygten er reel eller falsk.

Under forløbet med hestene vil angsten ændre karakter.

I angstbehandling arbejdes der således med 1) at finde frem til årsagen, 2) hele denne oplevelse og 3) forberedelse til fremtidige situationer – uden angst. Vi forandrer tankerne om omkring angsten, og når du afslutter dit forløb vil du se angsten på en ny og mere kærlig måde.

Kærligst,

Pernille

Pernille Larsen